Menstruace – návod pro muže

Menstruace. Jedno slovo a kolik rozpaků umí u mužů vyvolat.

Kdybychom si chtěli hrát na vědce a odborníky, tak spustíme, že perioda je proces, kdy se ženské tělo zbavuje staré děložní výstelky, což znamená začátek menstruačního cyklu atd. My ale nechceme být vědci, jsme lidi a stačí nám si říct, že perioda je cyklus, při kterém ženské tělo prochází řadou změn.  Co ale ženy musí řešit a muži moc netuší nebo tuší a nechtějí řešit?

Peníze

Menstruační pomůcky a intimní hygiena možná ještě nikoho finančně nezruinovaly,  ale pořád je to něco, s čím musí tvoje přítelkyně počítat. Pokud ještě nebydlíte spolu, tak se vsaď, že má svoji zásobu, jak u tebe a ještě větší doma. A to sis rozhodně všimnul, kolik toho je.

Bolesti

Menstruační bolesti má každá žena intenzivní, věř mi, že když ti říká, že ji to bolí, tak to fakt bolí. Některé ženy dokonce musí používat prášky proti bolesti a není zas tak vzácné, že bolest vyvolá i zvracení. Jiné ženy se během svých nejintenzivnějších dní nemohou ani pohnout.

Krev

Krev prostě k menstruaci patří. Tělo se čistí a takhle zkrátka funguje. Síla krvácení je individuální a taky záleží na fázi periody. Ale jestli je to něco, z čeho se necítíš pohodlně. Věř mi, že větší nepohodlí  zažívá tvoje manželka nebo přítelkyně. Musí si hlídat, jak dlouho už má vložku nebo zavedený tampon či jaké menstruační kalhotky si může dneska vzít. Do toho řeší, jak se může dneska obléct a musí myslet na to, že by někde mohla prosáknout. Není to nic hrozného, ale například ve spěchu už je to stres navíc.

Jak můžeš svojí partnerce pomoci?

Určitě pomůže se o tématu vzdělat a potom si uvědomit, jak bys asi chtěl, jak by se ona o tebe starala, když  ty máš rýmičku nebo jiné bebíčko. Rozhodně ji pomůže například dát dárek 3 v 1.

Nálady

Je to stereotyp, ale skutečně díky hormonálním změnám může a dochází ke změnám nálad. Není to nic, co dělá schválně a vsaď se, že ji samotnou její nálady štvou. Tvoje porozumění a trpělivost jsou rozhodně na místě.

Chutě

Chutě na sladké slané, takové či makové jsou normální. Jsou způsobené hormony, dochází ke zvýšení bazálního metabolismu a také tělo potřebuje více vitamínů i minerálů. Když svoji partnerce dopřeješ na co má chuť v tu chvíli, určitě ničemu neuškodíš.

Únava

Přesně tak, i zvýšená únava je příznakem menstruace. Proto ber na svoji ženu větší ohledy.

Perioda je přirozená věc, když tvoje žena menstruuje, měj radost, protože máš doma zdravou ženu.  Buď trpělivý a chápající. Uvidíš, že společně se to zvládá snadněji a možná vás to sblíží.

 

Chceš toho vědět víc a lépe rozumět své partnerce? Sleduj nás na  Facebooku nebo Instagramu, taky nám můžeš napsat na info@kyat.cz.